Artisan cheeses

Discover the great classics of Faggiola production: aged and hard Italian cheeses, savory or delicate, cow, sheep or mixed. Savor the true taste of Tuscany with the authentic quality that only artisanal processing can offer.

Dietro ogni nostro formaggio c’è una storia di pascoli di montagna e mani esperte.

Nel caseificio Faggiola trasformiamo solo latte 100% italiano di montagna, lavorato a mano dai nostri Maestri Casari che custodiscono l’arte della tradizione contadina.

La nostra selezione di formaggi artigianali racchiude i sapori autentici della Toscana e dell’Emilia-Romagna, ma non solo: una varietà di gusti che accende l’appetito e invita a creare un tagliere di formaggi e salumi capace di rendere speciale ogni momento.

Crea il tuo tagliere perfetto.

10 products

CLAI
CLAI
Tuscan Caciotta Faggiola
Rating: 5.0 out of 5 (3)
€16,10 €17,90
-10%
CLAI
CLAI
Organic Caciotta Faggiola
No reviews No review
€9,90
CLAI
Faggiola Mixed Cheese
Rating: 4.5 out of 5 (2)
€19,30 €21,50
-10%
CLAI
Faggiola Mountain Cheese
No reviews No review
€16,90
CLAI
Faggiola White Drop Cheese
Rating: 5.0 out of 5 (1)
€15,90
CLAI
CLAI
Tuscan aged pit cheese with complimentary bag
No reviews No review
€33,20 €36,90
-10%
CLAI
Quadalto - Tuscan Mountain Toma
Rating: 5.0 out of 5 (1)
€11,50
CLAI
CLAI
Canestrello Toscano Faggiola Cheese
No reviews No review
€14,50
CLAI
Ancient Red Cheese Faggiola
No reviews No review
€26,90

Un viaggio nei sapori dei nostri formaggi artigianali

Il nostro assortimento di formaggi include specialità per ogni palato, così come formati diversi:
troviamo ad esempio formaggi semi-stagionati, formaggi stagionati e diverse specialità come il formaggio di fossa o il formaggio Rosso Antico, una caciotta affinata nel vino sangiovese.

Tra le tipologie di formaggio troviamo inoltre sia formaggi di latte vaccino che formaggi misti, forme intere o già porzionate.

Le nostre proposte sono pensate per offrire la possibilità di provare diversi tipi di formaggi, organizzare serate di degustazioni con amici o creare ricette sfiziose e originali che hanno come protagonista il formaggio. 

Ricette con il formaggio?

Il formaggio è un alimento molto versatile in cucina, può essere utilizzato come protagonista in molte ricette, oppure può accompagnare portate principali, completando i pasti, oppure come antipasto.

Anche il nostro amico Chef Max Mariola ha utilizzato i nostri formaggi per realizzare ricette originali, in associazione ai salumi CLAI.

Fiori di zucca con caciotta toscana e salsiccia stagionata Passita CLAI. Guarda il video

Tramezzino con uova sode, salame CLAI, carciofini e formaggio di fossa
Guarda il video

Come conservare il formaggio

  • Conservalo in frigo, nella parte centrale, dove la temperatura è stabile (intorno ai 4-6°C).
    La parte centrale è ideale perché non è né troppo fredda (come in fondo o vicino al congelatore) né troppo umida (come il cassetto delle verdure).
  • Avvolgilo bene, ma lasciarlo respirare: usa carta per alimenti, carta forno o carta traspirante ( Evita la pellicola da sola: non fa respirare il formaggio e può alterarne il gusto.

    Se si usa pellicola, meglio avvolgere prima nella carta e poi nella pellicola per evitare che secchi.
  • Conservalo in contenitori ermetici (ma non sigillati ermeticamente al 100%) o in campane per formaggi: proteggono dagli odori del frigo ma lasciano circolare un minimo d’aria.
  • Separa i diversi tipi di formaggio (stagionati, freschi, caprini) per evitare che i sapori si mescolino.
  • Controlla di tanto in tanto: se la carta è umida, sostituirla per evitare muffe.

Find out how to order

With Paolo Cevoli 

Frequently asked questions

On average, the consumer can receive the order placed online within 3 days, which becomes 5 in the case of delivery to islands or at problematic times of the year (e.g. during the particularly busy Christmas period or if there are strikes, natural disasters, etc.). In everyday weekdays, average times are further reduced: usually every order received is prepared on the same day and the next working day is passed to the Courier for shipment. Should the order arrive over the weekend, it will be passed to the Courier for shipment on Monday.

Shipping on purchases made onclai is free for amounts greater than or equal to €65. For lower amounts, shipping has a variable cost depending on the region. More info

The minimum order to make a purchase is 29,90 €.

No, we currently deliver only to Italy, Republic of San Marino and Vatican City.

Products are placed in special boxes and carefully packaged. We wrap with paper all "loose" cold cuts, "loose" whole cheeses and glass products such as sauces, jars, wine bottles, oil.. All these box preparation operations are carried out by staff Clai. In warmer months, we make use of refrigerated transportation.

Yes, a user can purchase by entering only the information needed to proceed with the order and shipping.

Yes, only if it has not already been shipped. Otherwise, that is, if it has already been shipped, the order cannot be cancelled. For any issues, requests and/or needs, please use the email [email protected] to interact with the office Clai.

You can pay with: credit card, Pay Pal, Amazon Pay and Satispay.

In order to make a purchase on our shop you need to reach a minimum value of € 45, an amount that entitles you to free shipping.

For any issues, requests and/or needs, please use the email [email protected] to interact with the office Clai. It is suggested to keep on hand: copy of the order confirmation, damages found and some photos. If the finding is confirmed by the office Clai, the user will get a refund corresponding to the value of the product with anomalies.